Pořiďte si Můj bylinkový diář 2021. K objednávce >>> tudy.

Jedlá léčivá křídlatka

Zcela jistě jste se už setkali s některou z invazních rostlin. Jedna z nich je například křídlatka japonská. Ta vyrůstá na počátku jara. Nejprve vypadá docela nenápadně, ale později se z ní stane hustý porost, který se dále a rád rozrůstá. Na našem území je zakázáno její množení. Přesto je to léčivá a také chutná rostlina.

Křídlatka japonská

Bývaly totiž doby, kdy si leckterý zahrádkář chtěl tuto exoticky vyhlížející rostlinu pořídit na svou zahradu jako živý plot, ale pak se nestačil divit, když mu křídlatka zarůstala téměř po celém pozemku. Takový klasický zahradník má sekačku a křídlatku s ní přemůže, pokud pozemek vytrvale seká.

Přesto budeme při sběru křídlatky opatrní a budeme jednat v souladu s vyhláškou, protože křídlatka se velmi rychle a ochotně množí. Je důležité nepohazovat ani ulomené rostliny. Pokud si ji nasbíráte na jídlo, tak ty zbylé uvařte a teprve potom je můžete dát na kompost. Ty neuvařené by vám mohly zakořenit a později se rozmnožit.

Proč vám o ní dnes píšu? Křídlatka se totiž dá jíst a má léčivé účinky. Možná to už víte a připravujete z ní koláč podobné chuti jako je ten rebarborový. Nebo ji používáte do pomazánek, zeleninových jídel, přidáváte do polévek, slaných koláčů. A pokud jí ještě neznáte a nezkusili jste ji ochutnat, začtěte se do článku.

Léčivé jedlé rostliny

Křídlatka má nakyslou chuť, a jak už jsem zmínila, je chutí podobná rebarboře. Můžete z ní v kuchyni opravdu vykouzlit nejrůznější dobroty, ale přesto doporučuji její umírněné užívání pro vysoký obsah šťavelanů. To jsou látky, které mohou dráždit především ledviny a močový systém. Dobrého pomálu, jak ráda říkám…

Až na procházce na křídlatku narazíte, jako se to stalo před pár dny mně, utrhněte si pár mladých výhonků a připravte z ní něco dobrého.

Křídlatka je také známá svými léčivými účinky. Je výbornou bylinou na podporu správné funkce jater a žlučníku. Tím podporuje i přirozenou obranyschopnost těla, je hojivá na pokožku, užívá se i při borelióze, na potíže dýchacích cest, při astmatu, zánětech průdušek, cukrovce, příznivě působí na cévní systém. Podobně jako lichořeřišnice likviduje patogenní organismy – má antibiotické účinky.

Kořen se používá ve formě odvaru nebo tinktury. Listy a stonek se také dají použít na výrobu tinktury nebo pít jako odvar. Křídlatka není vhodnou bylinkou pro těhotné, kojící ženy a děti. Užívejte ji v dávkách, které jsou vhodné konkrétně pro vás. Vnímejte své tělo a řiďte se svou intuicí, ta vám dá signál, jak s bylinami zacházet.

Pohanka s křídlatkou

Křídlatku připravuji se svou oblíbenou pohankou. Nejprve otrhám listy, které vyrůstají na stonku, potom výhony nakrájím na menší kousky a ponořím je na pár minut do osolené vroucí vody. Mezitím se už v jiném hrnci vaří mechanicky loupaná pohanka – ta je chuťově lepší než ta termicky loupaná.

Po několika minutách křídlatku s vodou přecedím. Na oleji orestuji nastrouhanou mrkev a pak přidám křídlatku. Pokrm dochucuji špetkou soli, bylinkami a trochou bylinkového pesta. Pro intenzivnější sladkou chuť je možné ochutit ještě malou lžičkou medu.

Výsledná chuť je příjemná kyselo sladká. Pro mě lahodná. Mám ráda, když se toulám venku a přitom narazím na něco dobrého jedlého, z čeho můžu po návratu domů připravit rychlou večeři. Příprava této večeře nebo oběda nezabere více než dvacet minut času. Spíš méně.

Inspirujte se a přečtěte si další článek o jedlých planých bylinkách.

Linda a Jana
Spojuje nás zájem o tvoření, zahradu, lásku k přírodě. Potkaly jsme se před lety, aby nás později spojilo ještě větší pouto - tvoření bylinkového diáře, na kterém teď právě pracujeme. Ale v hlavě máme spoustu dalších nápadů a věříme, že se vám budou líbit. Více o nás si přečtěte tady.>>
Komentáře