Vůně podzimu

Podzim přináší hojnost, ale taky příležitost uklidit si kolem sebe i v sobě. Je to čas vhodný k přezkoumání zažitých stereotypů. Všimněte si toho, co k vám v tomto čase přichází, a transformujte to, co už není funkční skrze laskavý pohled – dovolte si přijmout myšlenku, že vše se děje správně a ve správný čas. To nás podzim učí. Přijímat koloběh života. 

Vůně podzimu

Otevřete se podzimní kvalitě energie – tak jako ze stromů na podzim opadávají listy, tak z nás také může cosi opadat. Může to být nějaká bolest, kterou jsme za rok prožili. Nebo něco, co jsme teď připraveni transformovat do síly, která je s podzimem spojená – odvaha.

Pojďte se začíst do receptů s vůní podzimu.

Šalvějový sirup

Šalvěj je bylinka se silnými desinfekčními účinky. Její léčivé účinky využíváme při podzimních virózách, nachlazení, při bolesti v krku, angíně. Tiší žaludeční a střevní křeče, používá se při bolestivém a nadměrném menstruačním krvácení, při klimakterických návalech a nadměrném pocení. Pro zevní použití je vhodná na hojení dásní jako kloktadlo, na sedací koupele při gynekologických potížích (výtoky), na obklady při nečisté pleti, kožních vřídcích, nehojících se ranách.

Je výbornou bylinkou do směsí s dalšími, které pomáhají při podzimních a zimních neduzích. Můžete z ní připravit bylinkový ocet, nálev, víno, tinkturu nebo víno. Pro obsah thujonu není šalvěj doporučována pro dlouhodobé užívání. Není vhodná ani v těhotenství a při kojení.

Recept

1/2 kg třtinového cukru zalijte necelým litrem vody a ohřívejte na mírném plameni asi 10 minut. Pak do nálevu přidejte 2 hrsti usušené kvetoucí natě šalvěje a počkejte, až krátce projde varem. Následně odstavte a nechte zhruba hodinu stát. Hotový sirup přeceďte do připravených a vymytých lahví. Užívejte několik polévkových lžic denně při dýchacích potížích, virózách, zahlenění.

Jablečný ocet

Domácí jablečný ocet si vyrábím každý rok. Příprava je snadná, zabere vám pár minut a budete mít radost z vlastního domácího výrobku:

Recept

Připravte si 6-8 jablek na velkou asi třílitrovou zavařovačku. Celá jablka nastrouhejte i s jádřinci a slupkou. Potom obsah zalijte vodou a nechte na teplém místě jeden týden. Občas obsah promíchejte. Po týdnu přeneste nádobu do chladnější místnosti (ne však do lednice) a ponechte na další tři týdny. I během této doby obsah promíchávejte. Po třech týdnech už bude ocet hotový a pak jablka přeceďte.

Ocet je vynikající na dochucení salátů, polévek, zeleninových jídel. Můžete do něj přidávat bylinky a používat stejným způsobem. Další využití octa je třeba na oplach pleti a vlasů – vlasy budou hezky lesklé a zdravé – PH octa přirozeně ošetřuje vlasovou pokožku. Na potíže s lupy můžete do octa přidat třeba tymián, lichořeřišnici, květy měsíčku a další bylinky, které podporují hojení vlasové pokožky.

Ořechovka s medem

Na konci října obvykle slévám macerát z ořechovky, který jsem naložila v červnu ze zelených ořechů. Pojďte si teď z macerátu vyrobit lahodnou ořechovku s medem.

Recept

Ořechy, které jsme naložili v červnu, nejprve slijeme. V tuto chvíli už nemají zelenou barvu, ale jsou černé. Nechte je okapat a připravte si vývar z koření a medu. Na jeden litr macerátu připravíme 3 – 4 dcl vývaru z koření. Do studené vody nasypeme mírně roztlučený hřebíček (jednu lžičku), 2 – 3 kusy badyánu, 3-5 kusů celé skořice a polévkovou lžíci fenyklu. Koření povaříme asi půl hodiny pod pokličkou a necháme trochu vychladit. Potom vmícháme med (3/4 kg). Když je med rozpuštěný, přidejte k macerátu vývar z koření s medem. Pak si připravte krásné lahvičky a vyrobte popisky. 

Ať se vám lahodná ořechovka s medem vydaří.

Šípky s medem

Kvetoucí růže přináší nejen krásnou něžnou vůni, ale taky jemnou energii. Prostřednictvím vůně růže můžete cítit něco nehmatatelného a velmi ušlechtilého. A tato něžná a jemná energie je koncentrovaná do plodů růže šípkové.

Na podzim sbíráme plody, které obsahují především vitamin C, ale i vitaminy skupiny B a minerální látky, které pomáhají obranyschopnosti, posilují vazivo a kloubní systém.

Mým oblíbeným podzimním receptem  jsou šípky s medem. Jsou vynikající na posílení v tomto podzimním čase, a protože se připravují bez varu, zachová se i cenný vitamin C.

Recept

Hrst čerstvě nasbíraných a vyzrálých červených šípků postupně rozkrájejte, vyjměte pichlavá semínka a vymyjte. Potom rozmixujte nebo pokrájejte a zalijte medem. Nechte macerovat na světlém místě několik týdnů. Už za pár dní budete cítit příjemnou šípkovou vůni i chuť. Obsah občas promíchejte. Už za 2-4 týdny můžete šípky s medem používat do čaje nebo si dát po ránu lžíci na posílení. Šípky nemusíte přecedit, ale sníst.

Kouzelný barevný podzim

Prožijte pestrý, barevný a voňavý podzimní čas. Ať je pro vás naplněný silou hojnosti, odvahy a laskavé transformace. To, co si přejeme, to také dostáváme. Stačí uvidět, že síla naší mysli je tvůrčí.

Můj bylinkový diář 2020

Inspirujte se bylinkovými recepty v podobě nového barevného diáře. Pořiďte si svého bylinkového průvodce na rok 2020 - na tomto odkazu.

Nechte se po celý příští rok inspirovat bylinkovými recepty v podobě nového barevného diáře na celý rok 2020. Na odkazu TADY si diář můžete objednat.

Přejeme vám krásný podzim.

Linda a Jana
Spojuje nás zájem o tvoření, zahradu, lásku k přírodě. Potkaly jsme se před lety, aby nás později spojilo ještě větší pouto - tvoření bylinkového diáře, na kterém teď právě pracujeme. Ale v hlavě máme spoustu dalších nápadů a věříme, že se vám budou líbit. Více o nás si přečtěte tady.>>
Komentáře